Sivut

keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Ostin vanguarding VBR;ää jokin päivä sitten

Eli jenkkeihin lisäsin painoa small cap value ETF:ään VBR. Syy miksi ostin value:a growthin tai normaalin small cap ETF:n sijaan on valuen historiallisesti parempi tuotto. Toki voi olla että seuraavan kymmenen vuoden ajan growth tuottaa paremmin, mutta suurta virhettä tuskin tein :)


Growth = kasvu ("hypetyt" muotiosakkeet jos nyt hieman sarkastisesti kuvaillaan)
Value = Arvo (yhtiöt jotka maksavat osinkoa ja sijoitus ei perustu tulevaisuuden lupauksiin, alempi tekninen arvostus kuin Growth luokalla)

Jos haluat salkkuun molempia luokkia on VB hyvä vaihtoehto.

PS: Tuli muuten ihan kelpotulos Safe bulkersilta, tosin mitään ilotulitusta se ei tietenkään ole. Tuloksen EPS parani 31% mutta liikevaihto pieneni hieman.(saivat rahoja chartereiden peruutuksista) Ylimääräistä rahaa kuulema voidaan käyttää alushankintoihin. Huomaa että yhtö maksaa vieläkin 8%:n osinkoa! Markkina kiitti tänään 4%:n nousulla tulosta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toimit siviilissa uusiutuvan energian parissa.

Miten naet uusiutuvan energian sijoituskohteena? Panin vain merkille, etta sinulla ei oman alan sijoituksia juurikaan ole.

Olen suraillut lahinna aurinko- ja tuulienergia yrityksia... VWS, REC, Yingli etc...

Billy the Kid kirjoitti...

Moi

Joo en koita painottaa sektoria kauheasti muita enempää. Toki on noita ETF:ä pari(lista on päivitettämättä näköjään osa noista pitäs olla myyty.) Toi PZD on hyvä selkäranka puhtaan energia sijoituksille. Siinä kriteerit on hieman väljemmät ja saat paremman hajautuksen. Esim Fortum kuuluu pzd:hen mm. aurinkokenno ja tuulivoimayrityksen joukossa, koska tuottaa suurimman osan energiasta uusiutuvin tavoin.
Nordex on siellä sitten ainoana suorana sijoituksena. Ostin melkeen ensimmäsillä sijoitusrahoilla ja määrä on niin pieni että holdaan vaan enkä seuraa yritystä varsinaisesti. Liikevaihto on tällä hetkellä kasvanut tasaisesti, mutta ongelmana näen 3MW voimalan tai suuremman puuttumisen mallistosta.

Yleisesti sektori on melko kallis. REC varmaankin on ok ostos, jos ei pidä osinkoja välttämättöminä. Jos riskiä haluaa niin LDK solar voisi olla sellainen. Unohda vestas se on samanlainen kangistunut yhtiö kuin nokia :) REpowerin hinta on liian kallis, mutta yhtiö on ihan hyvä mielestäni.

Parhaat tuotot sektorilla saadaan varmaankin muilta kuin tuuli- tai aurinkosektorilta kun kaikki tietää että ne ovat "vihreitä". Esim vesivoimaa saaa melko halvalla kanadasta tällä hetkellä.( http://finance.yahoo.com/q?s=MCQPF.PK)

Toinen vaihtoehto kohtuu tuottoihin on komponenttivalmistajat vaikkapa tuulivoima- tai aurinkokenno järjestelmään(taajuusmuuttajat,hakkuriteholähteet) Itse näen suurimman potentiaalin auringon lämpöenergian käyttämiseen höyryvoimaturbiineissa.

Tarkemmin koulutuksessani on seuraavaa: Sähkövoimatekniikka, tehoeletroniikka, vaihtoehtoinen sähköenergiatekniikka ja lisäksi vähän energia- ja prosessitekniikkaa sekä yritystaloutta.