Aurinkosähkökennotekniikka oli eräitä hypetetyimpiä sijoituksia mennä vuosina ja arvostukset hipoivat taivasta. Finanssikriisi on kuitenkin osunut myös tähän sektoriin rankasti ja nyt voisi olla oston paikka mikä kiinostaa.
Perinteisissä aurinkokennoissa on edelleen kaksi suurta vikaa, hyötysuhde ja hinta. Hinta toki on jo saatu kuriin erillaisin tukitoimin, mutta mitään rahabisnestä se ei silti ole. Tuilla on saksassa maanviljelijät mm. ostaneet pelloille paneelia miljoonien eurojen veloilla, koska hinta tuotetulle sähkölle on varma.
Perinteinen kenno siis muuttaa auringon nettosäteilystä maksimissaan noin 15% sähköksi, mikä tarkoitaa neliön kennossa 150W huipputehoa. Neliöön tuleva säteily on siis huippuarvoltaan noin 1000W. Tämä säteily voidaan melko hyvin saada talteen lämmöksi esim tyhjiö keräimillä. Lämmöllä ei kyllä paljon tee mitään kun sähköä tarvitaan. Nyt kuitenkin muutama yhtiö on yhdistänyt paraboloidisen tyhjiökeräimen, suolavaraston(lämpö yöksi talteen) ja höyryprosessin. Näin lämmöllä tuotetaan höyryä, joka ajetaan turbiiniin, joka pyörittää generaattoria. Tällöin sähkön hyötysuhteeksi järjestelmälle tulee karkeasti arvioiden noin 40%, mikä moninkertainen normaaleihin aurinkokennoihin. Suuren mittakaavan voimaloissa siis kannattaa jatkossa hyödyntää mielummin lämpöprosessia niin hyötysuhteen kuin järjestelmän hinnan vuoksi.
Yksi tälläisiä järjestelmiä valmistava yritys on Solar Millennium
Animaatio järjestelmästä: http://www.solarmillennium.de/upload/Animationen/andasol_blue_engl.swf
Ostin siis ko. yhtiön osakkeita.
1 kommentti:
Vaikuttaa mielenkiintoiselta prosessilta ja hyötusuhdekin on omaa luokkaansa. Tässä osakkeessa voi olla melkoinen tuottopotentiaali pitkällä tähtäimellä.
Lähetä kommentti